Mais plat in Balgoy door onweersstorm

Bron: © De Gelderlander 30/7/2013.


Mais
Bron: Leo Klaassen/DG

In de Gelderlander van 30 juli was te lezen dat de maisoogst in Maas en Waal een behoorlijke klap heeft gekregen door het noodweer van afgelopen weekeinde.
Mijn neef en veehouder Frans Jans uit Balgoy zag zondagmorgen driekwart van zijn zeventien hectare mais plat liggen. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt, dus ik heb geen idee of het nog goed komt”, zegt hij in de Gelderlander. “Dit kan me zo vijfduizend euro per hectare kosten. De koeien moeten toch eten.”
De mais wordt verhakseld en ingekuild en vervolgens als veevoer gebruikt. De voedermais wordt in september/oktober geoogst. Het begint nu pas in de pluim te schieten. Het heeft nog geen kolven. Daarin zit de voe­dingswaarde. Stengel, blad en kolf gaan in de hakselaar, maar zonder de kolven waarin tot wel 70 pro­cent van de voedingswaarde zit, is de mais niet meer bruikbaar als veevoer.
De Balgoyse maiszaadhan­delaar Henk Willems wordt in de papieren versie van de krant gevraagd naar zijn mening. Volgens hem hoeft nog niet al­les verloren te zijn. Een blik op een akker van Frans Jans leert hem dat de mais scheef in de grond ligt: de stengels lijken niet geknakt. Dat zou het einde van de oogst be­tekend hebben. Als het weer nu meewerkt, is de kans groot dat het mais weer ‘bijtrekt’, zegt Henk. De mais is door het koude voor­jaar zo’n vier weken te laat gaan groeien, maar ze heeft nu net een groeispurt gehad. Door de slappe stengels ging ’t gewas eerder plat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s