Bron: © De Gelderlander 30/7/2013.
![]() |
Bron: Leo Klaassen/DG |
In de Gelderlander van 30 juli was te lezen dat de maisoogst in Maas en Waal een behoorlijke klap heeft gekregen door het noodweer van afgelopen weekeinde.
Mijn neef en veehouder Frans Jans uit Balgoy zag zondagmorgen driekwart van zijn zeventien hectare mais plat liggen. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt, dus ik heb geen idee of het nog goed komt”, zegt hij in de Gelderlander. “Dit kan me zo vijfduizend euro per hectare kosten. De koeien moeten toch eten.”
De mais wordt verhakseld en ingekuild en vervolgens als veevoer gebruikt. De voedermais wordt in september/oktober geoogst. Het begint nu pas in de pluim te schieten. Het heeft nog geen kolven. Daarin zit de voedingswaarde. Stengel, blad en kolf gaan in de hakselaar, maar zonder de kolven waarin tot wel 70 procent van de voedingswaarde zit, is de mais niet meer bruikbaar als veevoer.
De Balgoyse maiszaadhandelaar Henk Willems wordt in de papieren versie van de krant gevraagd naar zijn mening. Volgens hem hoeft nog niet alles verloren te zijn. Een blik op een akker van Frans Jans leert hem dat de mais scheef in de grond ligt: de stengels lijken niet geknakt. Dat zou het einde van de oogst betekend hebben. Als het weer nu meewerkt, is de kans groot dat het mais weer ‘bijtrekt’, zegt Henk. De mais is door het koude voorjaar zo’n vier weken te laat gaan groeien, maar ze heeft nu net een groeispurt gehad. Door de slappe stengels ging ’t gewas eerder plat.