Het gevoel van de Vierdaagse roept herinneringen op in Balgoy aan de watersnood van 1926

UT0ne4bOTo+JKooEcv3yygVandaag was het weer zo ver, de Wijchense dag van de Nijmeegse vierdaagse! De 103de Vierdaagse alweer en tussen 6 uur vanmorgen en ca. half 11 zag ik de 50 km lopers door Balgoy wandelen. Een mooi gezicht met een grote verscheidenheid aan mensen, waarvan de meesten halverwege de tweede etappe nog vol goede moed waren. Het Facebookalbum “Vierdaagse Balgoy 2019!” van Werner Peters geeft een mooie dagimpressie.

Vierdaagse 2019 Balgoy van boven 02

Vanuit de lucht gezien trekken Vierdaagse wandelaars door Balgoy met rechtsonder het huis waar ik woon en boven de Maasbanddijk en de Maas (Bron foto: Rens Artz)

Het zijn dit soort activiteiten waardoor Balgoy en de Balgoyse mensen af en toe media-aandacht krijgen. Ruud van Haren meldde afgelopen weekend al op Facebook dat “Het gevoel van de Vierdaagse” aandacht gaat schenken aan Balgoy. “Het gevoel van de Vierdaagse” is een afwisselend programma waarin KRO-NCRV dagelijks verslag doet van de Vierdaagse. In korte minireportages komen in het programma verhalen van de wandelaars aan de orde, maar wordt ook verteld over het heden en verleden van de plekken waar de wandelaars langs komen. Fons de Poel, zelf Nijmegenaar van geboorte, volgt de wandelaars op hun weg door Maas en Waal. 

1fb8e-image072

Wilhelmina op bezoek in Balgoy, dijkdoorbraak 1925 (Harrie Jans met bosje hooi).

De redactie van het tv-programma was o.a. geïnteresseerd in de rol die de Maas speelt en speelde in het leven van de Balgoyse mensen, nu en vroeger. Op de Maasbanddijk heeft men een prachtig uitzicht over de Maas en het typische landschap waar Balgoy en Keent deel van uitmaken. De Maas is een typische regenrivier. Het water kan plotseling stijgen en dan loopt de boel onder. Zolang het binnen de perken blijft is het een mooi spektakel. Maar in 1993 en in 1995 stond het water hier tot aan de top van de dijk. Opeens was er weer het besef dat een overstromingsramp, zoals die van 1926 nog altijd een reële mogelijkheid is. De documentaire “Kronkels van de Maas” (Andere Tijden, VPRO) uit januari 2008 gaf al een mooi overzicht van deze geschiedenis. Het was Balgoysemins Harrie Jans (1912 – 2011) die het verhaal vertelde van de niet te stoppen watervloed vanuit Nederasselt, de koeien en de paarden die werden ondergebracht in de kerk en zijn ontmoeting met koningin Wilhelmina.

De koninklijke familie in Balgoy 1926

Foto van voorpagina “De Maasbode”, 5 januari 1926: H. Majesteit de Koningin te Balgoy.

Trots als een pauw vertelde hij zijn verhaal en de opnamen vond hij heel interessant. Dat hij dat nog mocht meemaken op 95-jarige leeftijd.

Ook Fons de Poel bracht op zondag 14 juli een bezoek aan de kerk en er werden opnames gemaakt op de Maasbanddijk (foto’s Ruud van Haren). Jammer dat Harrie er niet meer bij kon zijn. De uitzending van “Het gevoel van de Vierdaagse” met Balgoyse beelden is op woensdag 17 juli om 19.10 uur te zien op NPO 1.

3 gedachtes over “Het gevoel van de Vierdaagse roept herinneringen op in Balgoy aan de watersnood van 1926

 1. Annechien Slim zegt:

  In het programma Kronkels van de Maas hoor ik helemaal niet dat de geestelijken van de kerk zich verzetten , terwijl dit wel door Ruud verteld wordt met een zeer verongelijkte grinnik erachter. Wel hoor ik dat een getroffenene van de ramp over de komst van Wilhelmina en Hendrik wat laatdunkend zegt: de nieuwsgierigen komen kijken.
  Het bezoeken van watersnoodgebieden is vast onderdeel van het programma van de familie O. Het is een goede manier om zich solidair te tonen met het volk en dus ook voor hun populariteiit. Ze hebben dit ontdekt toen de franse koning Lodewijk Napoleon werkelijk begaan was met het lot van de bevolking bij een ramp. Het bevelen van Wilhelmina was een open deur. Dat is makkelijk. Zij had toch al niet veel op met katholieken. Natuurlijk was het een oplossing voor het vee, dat had de bevolking en het vee zelf ook al ontdekt.
  Ik hoor ook dat het Andere Tijden programma eerlijk verteld over de houding van de regering tav de laaggelegen gebieden in Nederland die geregeld onderstromen. Dan moet je er maar niet gaan wonen. En, geen overheidsgeld om er wat aan te doen. Van oudsher, sinds de reformatie, heeft de overheid trouwens al weinig op met extra hulp voor de zuidelijke wingewesten Brabant en Limburg, terwijl in vroegere (andere) tijden deze wingewesten geen stemrecht hadden en zij juist extra zwaar werden belast met hogere belastingen. gezegd. Zou ze het ook doen als de paleisdeuren open moesten?

  Like

  • Annechien, bedankt voor je reactie. Een begrijpelijke reactie met een mooie analyse van de verhoudingen uit die tijd. Ikzelf heb geprobeerd en dat doe ik in principe altijd, om me te beperken tot feitelijke informatie die ik uit archieven haal of als dat nog kan uit de eerste hand van mensen die erbij waren. En ik realiseer me natuurlijk wel dat die informatie meestal ook wel gekleurd is.
   Wat betreft de beelden uit Balgoy in Kronkels van de Maas en het verhaal van Harrie Jans, is het voor mij redelijk eenvoudig omdat ik bij de opnames aanwezig was. Sowieso heb ik in de afgelopen veertig jaar vaker gesproken met Harrie, die mijn schoonvader is, over die spannende dagen in 1925/1926. De mensen in Balgoy dachten op dat moment niet na over politieke en religieuze verhoudingen, maar waren in paniek en alleen bezig met hun primaire doel om spullen te redden en te overleven. Mijn schoonvader kon na veertig jaar nog het angstaanjagende geluid voor de geest halen, toen het water vanuit Nederasselt richting Balgoy kwam. Je zag de angst in zijn ogen. Ja, de koningin kwam op bezoek en dat werd gewaardeerd en belangrijk gevonden bekeken vanuit het perspectief van de betrokkenen en nee, de kerk was in eerste instantie niet blij met het vee in het kerkgebouw, maar wie zou dat wel zijn. Er waren weinig of geen alternatieven en “Wilhelmina zei dat het goed was” dus gebeurde het zei mijn schoonvader. Maar ook hij had een belang. Diens vader had een stal met koeien die overstroomde vlak bij de kerk.

   Like

 2. Gerty Vierwinden zegt:

  Was Hardstikke leuk Piet en omdat ik de foto van Opa kende, vond ik het ook heel erg leuk dat die erin verwerkt was. Ik kijk nog weleens op jou blog, vind ik erg goed en interessant. Fijne vakantie en goede Marieke loop. Groet ook aan Ans natuurlijk Gerty

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s