Feestelijke inzegening van de Mariakapel in Balgoy

In 2014 werd in Balgoy het 100-jarig bestaan gevierd van de “nieuwe” Johannes de Doperkerk op de hoek van de Boomsestraat en Hoeveweg. Bij zo’n jubileum hoort ook een cadeau; de contactraad van de geloofsgemeenschap lanceerde het plan om bij deze gelegenheid een Mariakapel te laten bouwen. Een kapelletje voor, door en van de Balgoyse mensen.

Begin 2015 werd met de bouw begonnen en op zondag 18 oktober werd de nieuwe Mariakapel in Balgoy feestelijk ingezegend. Het is een kapelletje geworden met een prachtig beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes. Voorafgaand aan de openingsplechtigheid was er een mooie, inspirerende en drukbezochte Mariaviering in de Johannes de Doperkerk voorgegaan door pastor Aloys van Velthoven en muzikaal opgeluisterd door het Gemengd Zangkoor en Mazing Joy.

In zijn overweging noemde pastor Aloys de spiritualiteit, de geestkracht van Lourdes die heel bijzonder is. Deze spiritualiteit kenmerkt zich door grofweg drie kernpunten:

  1. iedereen mag komen en iedereen is gelijk, 
  2. zorg en liefde voor mensen, 
  3. geen ingewikkelde theologie. 
Het zijn precies deze uitgangspunten die ook de Balgoyse gemeenschap kenmerken en die de ziel gaan worden van de nieuwe Mariakapel. Het is dus een Mariakapel geworden waarin alle Balgoyse mensen zich kunnen herkennen, een plek waar ze kunnen ontmoeten. Natuurlijk is iedereen er welkom, ook de passanten op de fiets op een mooie zomerdag of de Mariavereerders die speciaal naar Balgoy komen om te bidden en een kaarsje op te steken.

Na afloop van de viering in de kerk ging iedereen in processie naar de kapel, muzikaal begeleid door harmonie Kunst en Vriendschap.

Bij de kapel aangekomen werd het Mariabeeld onthuld en de kapel ingezegend. Kinderen mochten daarna als eerste hun, tijdens de nevendienst gemaakte, blauw met witte bloemen bij Maria plaatsen, waarna iedereen de nieuwe kapel mocht bezichtigen en een kaarsje kon aansteken. De plechtigheid eindigde, zoals altijd in Balgoy, met koffie, iets lekkers en een gezellig samenzijn.

 

Een gedachte over “Feestelijke inzegening van de Mariakapel in Balgoy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s