Google+, korte impressie na iets meer dan een week gebruik

Ik weet dat de meeste mensen die dit lezen allemaal uitgenodigd zijn, of erom gevraagd hebben uitgenodigd te worden, om Google+ uit te proberen. Ze zijn al geïntroduceerd en misschien al een beetje bevooroordeeld. Volgens Google is Google+ een combinatie van een aantal sociale netwerkdiensten die we al kennen op internet. Het idee van Google is, dat zij het beter kunnen dan anderen; ze hebben een betere infrastructuur en al heel veel basiselementen in huis. Bovendien is er de ambitie om alle elementen van sociale netwerken, voor zover die nu beschikbaar en bekend zijn, te integreren. Zal Google+ werelds grootste sociale netwerk worden?


Google zelf heeft al veel actieve gebruikers, meer dan de andere aanbieders van sociale netwerken. Ik ben benieuwd of mensen die nu Twitter, Facebook, Hyves, etc. gebruiken, bereid zijn om aan te sluiten bij Google+. Tot nu toe is het aantal “actieve” gebruikers op Twitter ongeveer gelijk aan het aantal nieuwe Google+ gebruikers. Een grote stap voor het succes van Google+ om ’s werelds grootste sociale netwerk te worden – op een lijn met Twitter, Facebook en LinkedIn – lijkt het activeren van die eigen actieve Google gebruikers. Als Google+ jaren geleden beschikbaar was geweest, zou Twitter of Facebook nooit zo enorm gegroeid zijn. We weten allemaal dat Google een geweldige infrastructuur bezit en het team over de hele wereld verspreid basis heeft om groei op te vangen, bugs te repareren en nieuwe elementen te ontwikkelen. Wat Google nu moet doen is vertrouwen opbouwen. Heel veel mensen die Twitter gemaakt hebben tot wat het nu is, hebben Google+ al geprobeerd en verklaren dat zij Google+ zullen blijven gebruiken als Google zelf het niet verprutst. Onder de vroege gebruikers van Google+ zijn volgens mij nog weinig Facebook overstappers. Dat komt omdat Google+ en Twitter in veel opzichten complementair zijn; in ieder geval geen een-op-een kopie. Tussen Google+ en Facebook zijn er meer overeenkomsten. Facebook is in principe een directe kring van vrienden.Google is een prestigieuze en een oude aanbieder van een breed scala aan diensten en zal goed nagedacht hebben over de strategie om in eerste instantie alleen met uitnodigingen te werken. Als je zo’n uitnodiging krijgt of hebt weten te bemachtigen, dan mag je als nieuwe gebruiker ook onbeperkt uitnodigingen rond sturen naar al je vrienden die je wilt zien op Google+, want Google weet dat je zonder vrienden af zult haken! Ik ben nu sinds iets meer dan een week een enthousiaste gebruiker en denk dat Google+ vele geweldige functies heeft waarmee je mensen kunt (ver)binden. Google+ is niet moeilijk te gebruiken, maar ik besef dat een nieuw sociaal netwerk in het begin zeker verwarrend kan zijn. Voor mij is Google+ in ieder geval niet een simpele Facebook-kloon. Hoewel het misschien zo lijkt op het eerste gezicht, heeft Google+ een aantal significante verschillen, die niet voor de hand liggen voor een nieuwe gebruiker. Het gebruik van meerdere kringen, bijvoorbeeld, is van onschatbare waarde, want niemand heeft maar een “kring” mensen om zich heen. Ik ben erg onder de indruk van de lay-out, ontwerp, kennisgevingen en alle functies. Vanaf de eerste dag overweeg ik om mijn Facebook-account te sluiten en probeer mijn goede vrienden over te halen te switchen naar Google+; gewoon beginnen met een nieuw sociaal netwerk met mijn goede vrienden. Google+ is echt een verademing. Ondanks de overeenkomsten met Facebook, voelt het anders en nieuw. Het werkt en voelt meer als Twitter, maar dan met verschillende kringen van vrienden, kennissen, volgers, verenigingen en familie. Tegelijkertijd kun je er ook een wat uitgebreider verhaal op kwijt, zoals deze korte recensie. Ben benieuwd naar ervaringen van anderen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s